Johannes Lens medeoprichter van “Gouden Handen” in ‘s-Heerenberg vond het tijd om zijn persoonlijke beleving over de ups en downs weer te geven in een verhalenboek. Degenen die een fotoboek verwachten moeten het niet kopen, degenen die op zoek zijn naar bijzondere anekdotes kunnen het aanschaffen bij Graveeratelier Klaasing. StadsTVBergh sprak met Johan Lens op de plek waar het allemaal begon.

Daar waar de gebouwen van Hieltjes zijn afgebroken, tussen de Molenpoortstraat en Stadsplein zijn bijzondere vondsten gedaan door leden van de werkgroep Archeologie HKB. Een waterput uit de 19e eeuw en heel bijzonder een muur uit de 16e eeuw. Uit medio 1600 werden een aantal bodemvondsten veilig gesteld. De herkomst is ongewis temeer omdat geen enkele kaart uit deze periode bebouwing liet zien. StadsTVBergh is nieuwsgierig naar de uitkomst van het onderzoek die nog even op zich laat wachten.

Sinds de bouw in 1860 is de Düffels Möll in Stokkum meerdere malen gerestaureerd, zie Berghapedia.nl. Aan dit Rijksmonument heeft Felix Dijkman vanaf 2017 zijn hart verpand. Het Molenaarshuis is nog niet bewoonbaar, eerst moest de molen weer draaien vertelt hij aan StadsTVBerg. Fabian en Thije, jonge molenaars dragen zorg voor het Rijksmonument. Stokkum is opnieuw op de kaart gezet met deze prachtige “ grondzeiler”. Info en openstelling zie FaceBook : Düffelsmöll/Stokkumse molen.

Wist je dat in hartje ’s-Heerenberg een imker woont met zijn koningin? We nemen je mee in het verhaal van de imker op zondag 22 juli. Oproep van de imker: zaai in juli/augustus nog wat bloemen, dan kunnen de bijen naar de winter toe overleven. Het stuifmeel van die bloemen (zoals de Korenbloem bloeit wel 6 weken, Grote Klaproos of Phacelia, Borage) is nodig voor het overleven van de jonge bijen. De bijen zijn je er dankbaar voor, en wij uiteindelijk ook want zonder bijen geen honing, sappige appels, peren, kersen, pruimen, etc.

Sinds kort mag ‘s-Heerenberg zich als enige plaats in Nederland “Kasteelstad” noemen. StadsTVBergh heeft in opdracht van Stichting Kasteelstad ‘s-Heerenberg ‘n Promo gemaakt van bezienswaardigheden in de stad en haar omgeving.

Thuis in 's-Heerenberg